U bent hier

Francine volgt al meer dan 20 jaar diverse opleidingen bij LBC. Toch heeft ze soms spijt dat ze er niet eerder aan begon. Ze houdt ervan om haar grenzen te verleggen. Ze doet dat zelfs letterlijk, want elke week komt ze speciaal uit Nederland naar Mortsel om Engelse les te volgen. Ze wil mensen ontmoeten en op een aangename manier dingen bijleren. Ontdek in dit verhaal welke cursussen Francine al volgde en wat haar motiveert.

Véronique, cursist fotografie, ontmoette Francine en maakte verslag én fotoreportage.

Francine De Roeck is 78 jaar en sinds anderhalf jaar weduwe. Daarom verhuisde ze naar Ossendrecht in Nederland om dichter bij het gezin van haar oudste zoon te wonen.

Zorg voor de kinderen | eerste cursus bij LBC

Vroeger werkte Francine op kantoor. Toen ze kinderen kreeg, bleef ze 10 jaar thuis om voor hen te zorgen. Eens ze terug ging werken en haar kinderen groot waren, was ze blij een cursus Frans te gaan volgen in het volwassenenonderwijs. Ze was toen 56. Ze ging naar CVO LBC Mortsel omdat de school een goede naam heeft en ook de leslocatie was evident omdat het jarenlang haar woonplaats was.

Creatieve bij | zelf muziek componeren

Francine hield ervan om op een aangename manier dingen bij te leren en zo haar grenzen te verleggen. De cursussen die ze volgde hebben het haar mogelijk gemaakt om creatief bezig te zijn in haar vrije tijd. Zo volgde Francine ook tekenles en muziek aan de Academie te Mortsel. Ze heeft er veel plezier aan beleefd. Dankzij de kennis die ze daar opdeed, kon ze haar eigen muziekcompositie (partituur en CD-uitgave) maken!

Computer en fotografie

Om met de tijd mee te gaan heeft ze bij LBC Mortsel diverse computercursussen gevolgd (Initiatie, Word, Excel en Photoshop).

Francine heeft ook altijd graag foto’s gemaakt van haar familie. Haar passie voor fotografie bracht haar in de les Digitale fotografie. Nu maakt ze veel foto’s van haar zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen! Ze beleeft urenlang plezier aan het bewerken van haar foto’s in Photoshop.

Speechen in het Engels

Momenteel volgt ze op aanraden van haar zoon die in Amerika woont een cursus Engels. Ze doet dit met volle overgave. Wanneer ze nu moet speechen, doet ze dat in het Engels met gedichtjes en korte verhaaltjes die ze zelf heeft geschreven. 

Boeiende ontmoetingen

Aangezien Francine veel alleen is, beschouwt ze het volgen van een cursus ook als haar wekelijkse uitstap om mensen te ontmoeten. Na de les gaat Francine regelmatig iets drinken samen met haar medecursisten.

Nooit te oud om te leren

Nieuwe dingen leren is voor Francine ook een bron van ontspanning. Ze ontdekt bovendien wat ze kan en wat niet voor haar is weggelegd. Het volgen van de cursussen heeft een nieuwe dimensie aan haar leven gegeven. Ze heeft het gevoel dat ze iets gepresteerd heeft. Soms heeft ze spijt dat ze niet eerder begon met het volgen van een cursus: je bent immers nooit te oud om te leren!

Gemotiveerde leerkrachten

Het cursusaanbod werd steeds groter en daarom bleef Francine naar LBC komen. Ook omdat ze ondervond dat ze steeds gemotiveerde docenten had. Dat is voor haar goud waard.

Seize the day!

Heb je ook interesse om een cursus te volgen? Dan raadt Francine het CVO LBC aan omdat het erkend, goed gestructureerd en degelijk onderwijs aanbiedt.
In de toekomst wil ze elke dag genieten van de dingen die ze hier geleerd heeft. Ze wil up-to-date blijven en genieten van al wat ze bijleert.

Voorlopig blijft ze nog even Engels volgen. Haar toekomstplan? Seize the day!

_____________________________________________________

Foto’s en interview: Véronique Coucke
Plaats interview: fotostudio LBC Mortsel en bij Francine thuis
_____________________________________________________

 Bekijk hier alle foto's ! 

Véronique is al enkele jaren cursist digitale fotografie bij LBC Mortsel. Ze zat in het schooljaar 2018-2019 in Module M3UP. Ze schreef dit verslag en maakte de fotoreportage 'Seize the day' met enkele portretten.

Architectuur, portretten en seascapes.

Véronique ging vorig schooljaar ging met de klas op uitstap naar het centrum van Antwerpen om er gebouwen te fotograferen. Ze hield van het spelen met ruimte, licht en schaduw tijdens het fotograferen van het interieur van het leegstaande gerechtsgebouw.
Ze vond ook de fotoshoot in de nieuwe fotostudio leuk. Ze genoot eveneens van het maken van een zelfstudie 'Seascapes' naar het voorbeeld van de bekende Japanse fotograaf Hiroshi Sugimoto.