U bent hier

 

Geen fitness, maar Frans

Hannelore en Isis, twee zussen uit Kontich, schreven zich drie jaar geleden samen in voor de cursus Frans bij LBC Mortsel. Niet alleen kregen ze door hun opleiding meer carrièremogelijkheden, dankzij de hechte klasgroep en de afwisselende lessen werd de Franse cursus voor hen een echte passie.

Meer carrièremogelijkheden

Wij werken samen al 35 jaar voor Pizza Hut, nu Top Brands. Hannelore begon 24 jaar geleden bij Pizza Hut in Edegem en is nu Area Manager voor Pizza Hut en Wasbar. Isis begon er 11 jaar geleden en verzorgt nu het reilen en zeilen van het hoofdkantoor als management assistant. In ons bedrijf is de helft van de communicatie in het Frans, dus doorgroeien naar het hoofdkantoor was voor mij alleen maar mogelijk als ik Frans ging studeren. Omdat mijn zus verantwoordelijke werd van een hele regio en dan ook met Franstalige collega’s moest communiceren, besloten we om samen Frans te volgen. We gaan ook al jaren op vakantie naar Frankrijk, dus ook voor onszelf was het leuk meegenomen om beter Frans te kunnen spreken.

Een school dichtbij, met een goede naam

We zijn ongeveer 3 jaar geleden op zoek gegaan naar een school die niet alleen dichtbij was maar die ook een goede naam had. Zo kwamen we terecht bij LBC Mortsel. Wij wonen allebei in Kontich en meestal komen we met de fiets, zoals de meeste mensen van onze groep trouwens. 

Een hechte, gemotiveerde klasgroep

Bij onze inschrijving vingen we al op dat we in een leuke groep terecht zouden komen. In onze klas wordt veel gelachen en plezier gemaakt. We maken elk jaar een uitstap en de leerkracht organiseert op het einde van het schooljaar altijd een etentje.  Langs de andere kant leggen we de lat ook heel hoog voor onszelf en streven we allemaal naar goede resultaten.

Meer leren dan Frans alleen

De leerkracht zorgt in de lessen voor heel wat cultuur en muziek. Daardoor leren we op andere vlakken ook heel wat bij. Zo kwamen we bijvoorbeeld terecht in het Franse Musée La Piscine (Roubaix), waar we anders nooit naartoe zouden zijn geweest. De cursisten leren ook veel van elkaar: bijvoorbeeld als iemand een presentatie geeft of vertelt over een mooie Franse film of een leuke serie. We komen dus in aanraking met veel andere dingen, dat geeft energie en op die manier worden we ook gestimuleerd om buiten de Franse les nog heel veel met het Frans bezig te zijn. Voor ons is de Franse les dan ook geen opgave, maar eerder een hobby, een extra passie. Zoals sommige mensen naar de fitness gaan, gaan wij naar de Franse les.

Tips om een taal te leren

Alle begin is moeilijk. Je moet geduld hebben. In het begin vond ik dat ik zelf niet snel genoeg vooruitging.  Maar een taal leren, dat duurt gewoon lang.  Ik moest voor mijn carrièreswitch ook leren typen en het Office pakket leren, dat ging redelijk snel, maar een taal leren spreken, dat is wat anders. Je moet erop letten om buiten de Franse les veel te oefenen, anders ga je de taal nooit onder de knie krijgen.

Wij luisteren daarom naar de Franse radio, naar podcasts, we kijken naar Franse series, naar Youtube filmpjes en we gebruiken apps met oefeningen.

Na een tijdje zal je merken dat je meer vertrouwen in jezelf krijgt. Als we nu een e-mail moeten schrijven of telefoneren in het Frans, dan moeten we daar al niet meer zo hard over nadenken en het gaat veel vlotter dan vroeger. We zijn echt trots op onszelf dat we dat nu allemaal durven en kunnen.

___________________________________________________________

Foto's: An Verbeeck, cursist fotografie, Module M3Up
Interview: Andrii Tetriak, cursist Nederlands
Tekst: Annick Van de Weyer, leerkracht Nederlands
Plaats interview: Wasbar, Graanmarkt in Antwerpen
___________________________________________________________

 Bekijk hier alle foto's ! 

An Verbeeck, gefotografeerd door medestudent Véronique Coucke in de nieuwe fotostudio.