U bent hier

Cursisten Mode in de bres voor het Berrefonds.

DEEL 2: schooljaar 2017-2018

Maandag, 16 april 2018

We worden vriendelijk onthaald door Christine, de oprichtster van het Berrefonds, in een prachtig pand vlakbij het Sint-Vincentiusziekenhuis. Dit is het Koesterhuis. Wij, een kleine delegatie van LBC Mortsel, zijn hier met een grote missie. We hebben nl. zes dozen met materiaal mee, alles vakkundig en met veel liefde gemaakt door onze cursisten Mode Kleding & Breien. In totaal hebben we 450 wikkelhemdjes, 166 wikkeldoekjes en ten slotte nog 60 gebreide mutsjes mee!

Christine vertelt bij een kop koffie hoe het Berrefonds gegroeid is. Vanuit persoonlijk verdriet bij het verlies van haar kindje tot een gekende vzw die steun biedt aan lotgenoten. De herinneringsdozen en koesterkoffers die hier zorgvuldig samengesteld worden, vertrekken al naar meer dan 35 ziekenhuizen in Vlaanderen en het Brusselse. Samen met een ploeg van 30 vrijwilligers en vele sympathisanten staan ze ouders bij die al te vroeg een kindje moesten afgeven. Elk detail, elk voorwerp, elke boodschap is weloverwogen. Op die manier bieden ze troost en houvast aan de rouwende ouders.

We bekijken de vele kaartjes, zijn ontroerd door minuscule voetafdrukjes en fotootjes, de vele namen bij de gouden sterretjes. We leren dat niet iedereen op dezelfde manier met zijn verdriet omgaat. Moeder, vader, grootouders, broertjes of zusjes, familie of klasgenootjes, ieder rouwt op zijn manier. Ook elke religie gaat op een andere manier om met het verlies van een kind. Bij het Berrefonds vinden ze een luisterend oor, bij de vrijwilligers en bij elkaar. Lotgenoten organiseren allerlei activiteiten, knutselen, wandelen, lopen, picknicken, ... Ze zijn er voor elkaar en zorgen zo ook voor de nodige middelen om de vzw te steunen.

Wij zijn dan ook blij en trots dat onze afdeling Mode kan bijdragen aan dit waardevolle project! We nemen ons stellig voor om ook volgend jaar weer met naald en draad aan de slag te gaan.
Wil jij dit project ook steunen, lees dan deel 1. Onderaan staan alle nuttige gegevens.

Klik op de afbeelding om te vergroten.


DEEL 1: schooljaar 2016-2017

Aanleiding

Leerkracht Brigitte merkte op dat haar cursiste Corry tijdens de pauze telkens ijverig aan het werk ging. 
Het leek alsof ze poppenkleertjes aan het maken was. Toen Brigitte ernaar vroeg, vertelde Corry dat ze bezig was met een project voor het Berrefonds waarvoor ze als vrijwilliger werkt.

Het Berrefonds

De VZW Berrefonds werd in het leven geroepen door de ouders van Berre. Zij moesten hun eerste kindje veel te vroeg afgeven.
De mama van Berre is vroedvrouw en ze weet dat veel ouders in die situatie nood hebben aan steun en troost. 
Zo ontstond het idee om een soort doos te maken waarin spulletjes zitten die ouders kunnen koesteren en die de herinnering aan hun kindje tastbaar maken.

In die 'troostdoos' zit bijvoorbeeld een dagboek, een mutsje en sokjes, een glazen buisje met zaadjes van 'vergeet-me-nietjes', een kadertje voor een voetafdrukje, een kaarsje met een mooi gedicht, een leesboekje, een foto van het kindje ... Broertjes en zusjes krijgen elk een knuffeltje met een rugzakje waarin sterretjes zitten. Het zijn stuk voor stuk voorwerpen met een grote symbolische waarde voor de familie.

De vrijwilligers maken ook stoffen hoesjes voor roggenpitkussentjes die als bedje dienen. Verder zijn de hemdjes en de wikkeldekentjes een belangrijk deel van de doos.
De VZW stelt het materiaal en de patronen hiervoor ter beschikking en zo kunnen vrijwillige en handige naaisters ermee aan de slag.

Samenwerken aan het project

Toen Corry het project had uitgelegd aan de medecursisten, stond iedereen meteen klaar om zich achter het project te scharen en een handje te helpen.
Leerkracht Brigitte zag dat het ook een uitgelezen oefening was om met die zachte tricotstoffen te werken. Een satijnen of katoenen biesje aan zo'n tricotstof vastnaaien bleek een prima uitdaging voor deze klas. De cursisten werkten zich uit de naad en slaagden er zo in op korte tijd een mooi aantal hemdjes te maken voor het Berrefonds. Op de foto's zie je een aantal van hen trots staan bij de stapeltjes met kleurige hemdjes in verschillende maten.

Mooi resultaat

Op 27 maart 2017 brachten Corry en Magda al het naaiwerk naar het Berrefonds in Antwerpen. 
Onze afdeling Kleding bewijst met naald en draad dat mode een warm hart heeft! 


Uitgebreide info over het Berrefonds en een videoreportage vind je op hun website:

www.berrefonds.be

Koetshuis
Sint-Vincentiusstraat 12
Antwerpen
info@berrefonds.be

Kan je niet zo goed overweg met naald en draad, maar wil je toch graag het project steunen, dan kan dat met een gift.
Een mooi gevulde herinneringsdoos kost € 20. Vanaf € 40 is je gift fiscaal aftrekbaar.

De organisatie is ondertussen in heel Vlaanderen actief met de hulp van verschillende ambassadeurs. Jaarlijks geven verpleegkundigen gratis zo'n 1000 herinneringsdozen aan ouders op zoek naar troost.
Dat gebeurt nu al in 15 ziekenhuizen waar ze mee samenwerken, maar het project groeit nog steeds! En straks misschien ook dankzij jouw hulp ...


 

Tekst en foto's: Liesbet Onzea